Norgesmestere 2018

Det formelig kokte da Yrkes-NM og Utdanningstorget på Hellerudsletta gikk av stabelen 23. – 25. oktober. Nesten 300 av landets beste lærlinger og deltakere var i sving under Yrkes-NM. I tillegg til elektro og telekom var hele 30 yrkesfag representert.

Foto: WorldSkills Norge.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner åpnet Yrkes-NM 2018 foran en fullsatt sal og han understreket i sin åpningstale viktigheten av at flere velger yrkesfag.

-Uten dere stopper velferdssamfunnet opp. Fagbrev er viktigere for Norge enn mastergrad, sa Jan Tore Sanner.

Yrkeskonkurransene gikk av stabelen på til sammen 14 000 m2. Samtidig med konkurransene var det et godt besøkt utdanningstorg hvor skoler, utdanningsinstitusjoner, arbeidsgivere og organisasjoner fikk presentert sine fagområder. Med nærmere 30 000 besøkende, fikk konkurransedeltakerne virkelig kjent på hvordan det var å konkurrere foran et stort publikum.

Historisk seier
Torsdag kl. 11:00 ble konkurransen avsluttet og juryen brukte noen timer på å få gjennom oppgavene.
I juryen fant vi to regjerende Norges-mestere; Erik Vassbotten i elektrikerfaget og Ståle Brå i telekommunikasjonsfaget. Sistnevnte representerte også de norske fargene under EuroSkills i Budapest tidligere i høst, hvor han stakk av med bronsemedaljen.

Vassbotten kunne fortelle at det var svært jevnt mellom de seks kandidatene som kjempet om tittelen Norges beste elektriker.
Også Ståle Brå kunne fortelle at det var et høyt nivå på deltakerne i telekommunikasjonsfaget.

Kl. 15:00 kunne endelig vinnerne offentliggjøres etter tre harde dager med yrkeskonkurranse.

Norges beste elektriker er Jørgen Andreas Mo fra Tussa Installasjon. 2. plass gikk til Lorang Strand fra Ansnes Elektro og 3. plass gikk til Erlend Jonli fra Vintervoll.

På telekom tok Tora Kristine Holen fra Eltel AS en historisk seier. Hun er den første kvinnelige vinner innen telekommunikasjonsfaget i NM noensinne! På 2.plass kom Jonathan Fredriksen og på 3.plass Torstein Ingebrigtsen. Begge kommer fra Relacom.
Vinnerne blir med Norges yrkeslandslag til yrkes-VM i Kaszan, Russland i 2019.
Vel blåst og gratulerer!