Nelfos 10 bud for trygg julebelysning

Desember nærmer seg og da er det mer enn dobbelt så mange boligbranner som ellers i året. Nelfo ber derfor alle om å ta en ekstra kikk på juletrelysene, og ikke glemme stearinlys og stekepanne. Test komfyrvakten, test røykvarsleren og sjekk hvor brannapparatet står før julaften. Se våre ti forbrukertips for trygg julebelysning.

Pass på juletrelysene!
‒  Folk tar kontakt med oss i Nelfo frem mot mørketida og jul for å installere mer lys og varme i boligen. De fleste har juletre med lyslenker. Slike små lys har historisk sett vært vanskelige å gjøre brannsikre, særlig fordi glødetråden har kommet i kontakt med glasset i lyspæren. Dette er blitt bedre med årene, men de som har gamle lys bør bytte dem ut med led. Juletrelys er av varierende kvalitet, har mange dårlige koblinger og består av tynne ledninger, sier fagsjef Jon-Steinar Hanstad.  Spør i butikken etter kvalitet og sjekk om det er egnet for det du skal bruke det til.

Nelfos ti bud til en brannsikker jul

  1. Ute - Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
  2. Alder - Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.
  3. Kabelklem - Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
  4. Kabler i veien - Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
  5. Natt - Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
  6. Gammel belysning - Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.
  7. Jording - Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
  8. Ring elektriker - Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget tåler bruken og at du unngår farlig overbelastning.
  9. Spar miljø og penger - Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
  10. CE-merket - Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke.

Vi ønsker alle en brannsikker jul.