Erik klar for WorldSkills i Abu Dhabi

Det norske Yrkeslandslaget er klare for VM-innsats i Abu Dhabi i oktober. Laget består av 20 dyktige ungdommer – alle norgesmestre i sitt fag. Det skal konkurreres i 18 fag og de møter 1300 deltagere fra 77 land. Dette gjør Yrkes-VM til et av de tre største mesterskapene i verden, etter OL og fotball-VM. 

Erik Vasbotten på KNX kurs hos Instell AS - Foto: Nina Heier Johansen

Norges deltager i elektrikerfaget, Erik Vasbotten fra ATOM Elektro AS i Oslo, er i full gang med forberedelsene til konkurransen. Vi traff han på KNX Basic kurs hos Instell AS.

– Å kunne KNX programmering er helt essensielt for å løse oppgavene som venter i WorldSkills i Abu Dabhi 15. – 18. oktober i år. Til forskjell fra tidligere Yrkes-VM, får vi i elektrikerfaget ikke utdelt oppgaven lang tid i forkant. VI får oppgaven et par dager før konkurransen. Dermed stiller alle deltagere på lik linje og konkurransen blir mye mer rettferdig. Her gjelder det å tenke mer selv og finne løsninger kjapt mens det står på, sier Erik Vassbotn.

Fullt fokus på å få ned tiden
-Det har dessverre ikke blitt så mye trening som jeg hadde planlagt. Det har vært alt for travelt på jobbfronten. Uansett, arbeidsgiveren min Atom Elektro har vært helt fantastiske.
Arbeidsoppgavene mine tilrettelegges slik at de kan regnes som direkte trening til Yrkes-VM.
Det er også fullt fokus på å få ned tiden på rutinejobber og det er bra, for jeg vet det blir veldig knapt med tid til å gjennomføre oppgaven. Det er veldig inspirerende å ha så god støtte fra arbeidsgiver og vite at de støtter min deltagelse 100 %.
Faren min Thomas Vasbotten, er mitt store forbilde. Han jobber også i ATOM Elektro som prosjektingeniør. Mentor og ekspert Harald Haugen fra Instell AS gir meg også uvurderlig hjelp og støtte.

Teambuilding
De norske WorldSkills-deltagerne har blitt en veldig sammensveiset gjeng. De har hatt flere samlinger i forkant av reisen til Abu Dhabi. Her står teambuilding, stresshåndtering, motivasjon og hva som forventes av deltagerne på agendaen.

-Deltagelsen i WorldSkills blir helt klart en opplevelse for livet. I forbindelse med reisen skal vi også besøke en barne- og ungdomsskole for jenter. Her skal Sara Bjerkelund fra servitørfaget og jeg holde en presentasjon om Norge, smiler Erik.

Ikke stresset 
– Blir du stresset med tanke på at et stort publikum vil flokke seg rundt deg og følge med på hvordan du arbeider?

– Nei, jeg kommer til å være så fokusert på arbeidsoppgavene mine, at jeg tror ikke jeg kommer til å ense dem overhodet, avslutter Erik.

Vi heier på vår sympatiske deltager i elektrikerfaget og gleder oss til å følge Erik i WorldSkills.

Harald Haugen fra Instell AS er coach og mentor for Erik Vasbotten. 

 Les mer om WorldSkills her.