Ny styreleder i IEE - bare å gi gass

Thor Bergli fra Smart Elektro avløser Frank Jaegtnes som styreleder i Interessegruppen for energieffektivisering (IEE). Da Bergli ble presentert for medlemmene under Energismarte bygg-konferansen 9. februar, varslet han offensive mål for det kommende året.

Ny styreleder Thor Bergli oppfordrer bransjen til å gi skikkelig gass for det grønne skiftet. Foto: Laila Sandvold Macdonald


-Dette arrangementet skal være 60 prosent større neste år, det tilsvarer at hver av dere som er her nå, tar med en deltaker til. Målet er 250 deltakere. Og vi skal ha enda bedre fordeling av bransjene som er representert. Ikke minst må kundene med i sterkere grad. Vi bør vurdere om vi skal få kunder inn i IEE-styret, for de står sentralt i dette. Det er de som sitter med pengene, sa han.  

Bare å gi gass
IEEs nye styreleder Thor Bergli avsluttet konferansen med et klart signal om at han vil ha bransjen mer på offensiven. Det finnes ingen grunn til ikke å satse på mulighetene som følger med det grønne skiftet. Og satsingen må skje nå, fastslo han.  -Vi har nok av løsninger, og nok av god kompetanse. Og vi blir ikke arbeidsledige med det første. Det er bare å «gønne på».

Ønsker installatørene sterkere på banen

NakstadVi lykkes først når de nye løsningene blir konkurransedyktige, fastslo Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Foto: Laila Sandvold Macdonald

Adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova mente det er på tide å gi «det grønne skiftet» et konkret innhold. Han pekte på noe han mener er en god forretningsmulighet for elinstallatørbedriftene.

-Hvorfor tilbyr ikke installatørbedriftene seg å ta over drift av tekniske anlegg og styring av energiforbruk i borettslag og sameier, for eksempel? Og for offentlige bygg ligger det en god mulighet i Energisparing med resultatgaranti (EPC).

-Enova ønsker at det skal være konkurransekraft i energieffektivisering. Vi lykkes først når nye løsninger blir  konkurransedyktige, fastslo han.

Mulig å oppfylle kravene

Løsningene finnes, fastslo Manuel Carreno fra ABB. Foto: Laila Sandvold MacdonaldLøsningene finnes, fastslo Manuel Carreno fra ABB. Foto: Laila Sandvold Macdonald

Det er mulig å oppfylle dagens energikrav med eksisterende produkter og løsninger, bekreftet Manuel Carreno fra leverandørbedriften ABB.  Man må imidlertid være oppmerksom på en del utfordringer, understreket han.

-Krav om energieffektivitet i et bygg må balanseres mot behov for komfort, og mot de økonomiske kravene. Vi vil ha det grønt og bra, men vi vil jo ikke fryse. Og det må være god økonomi i prosjektet, man må få igjen for det man investerer. Derfor er visualisering svært viktig. Folk trenger å få en synliggjøring av energien de bruker, og hvor mye de kan spare gjennom tiltak.Avslutning

Vigdis Sværen fra Nelfo takket av Frank Jaegtnes som styreleder for IEE. Foto: Laila Sandvold Macdonald